Győrszentiváni Szent Benedek Általános Iskola

slide 1
0021.png
Image Slide 2
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow

""Arra irányuljanak gondolataitok, ami igaz, tisztességes, igazságos, ami ártatlan, kedves, dicséretre méltó, ami erényes és magasztos."" (Filippi 4,8)

Veni Sancte

Zsúfolásig megtelt diákokkal az iskola melletti Keresztelő Szent János Templom 2021. szeptember 1-én, a Veni Sancte-n. A Pannonhalmi Főapátság régi-új iskolájának tanévnyitó szentmiséjén Hortobágyi T. Cirill főapát emlékeztetett, hogy hazánkban a bencés oktatás története egészen a monostor alapításáig nyúlik vissza, ahol 996-tól működött iskola. A XVIII. századtól pedig a hazai közoktatás kialakításában is szerepet vállalt a főapátság azzal, hogy a hozzá tartozó falvakban fokozatosan kiépítette a népiskolai hálózatot. Felidézte, hogy a győrszentiváni iskola jogelődjét 1889-ben, Vaszary Kolos főapát, későbbi hercegprímás alapította, amelyről alapító oklevél is tanúskodik. Az intézmény 1948. június 16-i erőszakos államosításáig a Pannonhalmi Főapátsághoz tartozott, 2021/22-es tanévtől pedig újra a bencés rend működtetheti. „A mai nap különös öröme számunkra, hogy a 73 évvel ezelőtt elvett iskolát visszakapja a Főapátság azzal a feladattal, hogy fenntartásában újra egyházi iskolaként működtesse” – mondta az ünnepi szentmisén a főapát.

Gyerekkorának népszerű játékát is felidézte a győrszentiváni Szent Benedek Általános Iskola diákjai felé fordulva Hortobágyi T. Cirill. Mint mondta az ickázásnak, más néven ugróiskolának vannak szabályai, akárcsak a hívő ember életének és az iskolának. „Ezeket az értékeket követve, belenőve egyre értékesebb, jószándékú, segítőkész, egymást támogató, barátokra lelő, barátságos emberekké válunk. A tanév azzal kezdődik, hogy tanáraitok elmondják majd minden órán a játék szabályait, ha követitek azokat nagyon értékes, tápláló, gazdagító, izgalmas év vár rátok. Meglátjátok majd, hogy a tanulással távlatok nyílnak meg előttetek” – hangsúlyozta. Majd hozzátette, egyházi iskolaként a nevelés-oktatás mellett az evangélium, Jézus tanításának többletét szeretnék nyújtani az itteni diákoknak is.

A tanévnyitó szentmisén Dr. Pergel Elza, Győr MJV város alpolgármestere is megosztotta gondolatait a jelenlévőkkel. „Az a rend, amelyik átvette az állami fenntartású iskolát, megfogta a kezét és elhatározta, hogy a győrszentiváni gyerekeknek jó tanítója lesz, már bebizonyította, hogy nem csak a szeretetben, a hitben, hanem a tudásban is első helyen áll” – hangsúlyozta.

Majd a főapát megáldotta azokat a kereszteket, amelyeket a tantermekben helyeznek el. Ahogy Hardi Titusz a Pannonhalmához tartozó bencés iskolák főigazgatója mondta: „Legyen ez a jele annak, hogy Isten soha nem feledkezik meg rólunk, az ő áldó keze mindig ott van felettünk és kísér minket nehézségekben, örömben és búban egyaránt.”

„A mai korban a családoknak végtelen nagy feladat a gyerekeket a keresztény értékrendre tanítani, szoktatni. A mai gyerekeknek nagy szükségük van arra a morális háttérre, amit egy bencés iskolában adni tudunk” – fejtette ki a szentmise után Kropfné Knipp Mária igazgató, aki maga is hitoktató. Mint mondta, nagyon örül annak, hogy a nevelőtestület egyöntetűen támogatta a fenntartóváltást, ahogy a szülők többsége is. A győrszentiváni Szent Benedek Általános Iskolában idén több, mint négyszázhúsz diák kezdte meg a tanévet. A korábbi kettővel ellentétben, három elsős osztályt kellett indítani, annyi volt a jelentkező.

efi gyor